Gastroenterológia - choroby tráviaceho traktu a čriev (GIT)

Prečo Penoxal a gastroenterologické ochorenia

Súčasný nezdravý štýl stravovania a nízka kvalita potravín s množstvom prídavných látok začínajú mať negatívne dopady na fungovanie ľudského organizmu. Sú príčinami oslabeného imunitného systému, obezity a iných civilizačných chorôb (vysoký cholesterol, vysoký krvný tlak, diabetes) a tiež stále častejších problémov s trávením. Mnohým problémom s trávením možno zabrániť výberom kvalitnej stravy. Rovnako aj stav imunitného systému je ovplyvnený prijímanou potravou a z veľkej časti (až 70%) je odrazom stavu nášho zažívania. Tráviaci trakt si preto zaslúži zodpovedajúcu starostlivosť, ktorú mu môže poskytnúť prípravok Penoxal. Ten okrem regulácie žalúdočných kyselín spôsobujúcich pálenie záhy veľmi pozitívne pôsobí aj na žiaduce črevné baktérie, čím sa podieľa na brušnej pohode. Svojím vplyvom na bezproblémové fungovanie tráviaceho traktu Penoxal posilňuje imunitu a významne tak znižuje riziko vzniku všetkých ochorení, vrátane samotných ochorení tráviaceho traktu a tiež mierni jeho prejavy.

Penoxal je prírodný doplnok stravy obsahujúci unikátnu patentovanú látku Biocol, ktorej pozitívny vplyv na imunitný systém je navyše podporený beta-glukánom z hlivy ustricovitej a vitamínom C. Penoxal podporuje činnosť predovšetkým B a T-lymfocytov - bielych krviniek ťažiskových pre imunitné reakcie, reguluje smrť poškodených a chorých buniek, napomáha správnej činnosti tráviaceho traktu, zmierňuje príznaky mnohých ochorení a celkovo harmonizuje fungovanie organizmu, čím prispieva k pocitu pohody. Neovplyvňuje účinky iných liečiv a pri dlhodobom užívaní a vysokom dávkovaní nevykazuje žiadne toxické ani iné negatívne účinky.

  

Skúsenosti pacientiov

 

Gastroenterologické ochorenia         PENOXAL 50mg


Prekyslenie žalúdka                                    1 x 1  (1 mesiac)

Pálenie záhy                                                   1 x 1  (1 mesiac)

Ťažkosti GIT bez organickej príčiny        2 x 1  (1 mesiac)
(nechutenstvo, nadúvanie)

Zápaly čriev                                                    1 x 1  (1 mesiac)

Polypy                                                              2 x 1  (2 mesiace)

Divertikulóza                                                 2 x 1  (2 mesiace)

Ulcerózní kolitida                                         2 x 1  (2 mesiace)

Crohnova choroba                                       2 x 1  (2 mesiace)

Karcinómy v zažívacom trakte                4 x 1  (4 mesiace)
(pažerák, žalúdok, hrubé črevo, konečník)

O ochoreniach tráviaceho traktu (GIT)

Ochorenia tráviaceho traktu zahŕňajú široký rad problémov a ochorení, jeho poruchy sa však môžu objaviť aj pri iných ochoreniach.

Ľudský organizmus je veľmi dômyselný systém, ktorý sa sám bráni poškodeniu. Tráviaci trakt je jednou z najdôležitejších vstupných brán pre látky potrebné k fungovaniu organizmu. Prijímaná potrava však okrem množstva významných živín môže obsahovať aj rôzne patogény a látky toxické. Tieto látky sú rozpoznané v tenkom čreve, ktoré obsahuje špecifické bunky a lymfatické tkanivo (tzv. Peyerove pláty), ktoré sa významne podieľajú na obranyschopnosti organizmu a ovplyvňujú fungovanie celého čreva. Táto zložka tzv. slizničnej imunity obsahuje B-lymfocyty, T-lymfocyty a produkuje aj protilátky (tzv. imunoglobulíny), ktoré sa podieľajú na likvidácii nežiaducich látok a zabraňujú tak poškodeniu organizmu. Poškodenie Peyerových plátov, dôležitých nielen pre obranyschopnosť, býva spôsobené najčastejšie nevhodnou stravou vyvolávajúcou prekyslenie, nerovnováhou medzi prospešnými a nevhodnými črevnými baktériami, zápalmi či užívaním antibiotík. Pri zlom fungovaní tejto črevnej imunitnej obrany dochádza k prestupu nežiaducich látok do krvi, čo následne vedie k oslabovaniu imunitného systému a vzniku najrôznejších ochorení. Zdravé črevo je teda základom pre silnú a bojaschopnú imunitu, a preto si zaslúži pravidelnú starostlivosť.

Svojmu tráviacemu traktu však spravidla venujeme pozornosť, až keď sa objaví nejaký problém - trápi nás pálenie záhy, pocit plnosti či ťažkého žalúdka, zápcha, hnačka, plynatosť, bolesť.

Problémy sa môžu objaviť vo všetkých častiach tráviaceho traktu. Častejšie sú poruchy funkčné, ktoré bývajú označené ako dyspepsia (horná = žalúdočná, dolná = črevná). Medzi veľmi časté problémy patrí tzv. reflux pažeráka, ktorý spôsobuje pálenie záhy. Okrem niektorých potravín ho môže spôsobiť aj nosenie v páse tesného odevu (ktorý tlačí žalúdočné kyseliny hore do pažeráka) či stres. Najčastejšie sú však problémy týkajúce sa žalúdka, ktoré nebývajú vážne - gastritída (zápal žalúdka), žalúdočné vredy či pocity žalúdočnej nepohody. Tieto ochorenia bývajú spôsobené baktériami (najčastejšie Helicobacter pylori) alebo vírusmi, svoju úlohu však zohráva aj stres, nadmerná konzumácia alkoholu, kávy, ťažko stráviteľných pokrmov, fajčenie či užívanie niektorých liekov (najčastejšie proti bolesti). V malom percente prípadov vznikajú problémy so žalúdkom na podklade autoimunitného ochorenia, bývajú ale aj častými príznakmi iných ochorení.

Veľmi často býva postihnuté tenké črevo. Kvôli dôležitej vstrebávacej funkcii máva jeho postihnutie vážne následky. Črevné ťažkosti vznikajú najčastejšie pri nesprávnom trávení - zle rozštiepená potrava sa nedokáže vstrebať, v čreve je nedostatok prospešných baktérií a ďalšie. Postihnutie tenkého čreva sa môže prejaviť malabsorpčným syndrómom, duodenálnymi vredmi či autoimunitnými ochoreniami (Crohnova choroba, celiakia - neznášanlivosť lepku). Hrubé črevo častejšie postihujú funkčné poruchy, najbežnejšie sú hnačky (vyvolané bakteriálnym, vírusovým či parazitárnym ochorením), dráždivý tračník (bolesti brucha, hnačka, nadúvanie bez poškodenia orgánov, ktoré je najčastejšie vyvolané stresom), divertikulóza (drobné výchlipky v stene čreva, ktoré môžu krvácať a spôsobovať zápaly), ulcerózna kolitída (autoimunitné chronické ochorenie sliznice hrubého čreva prejavujúce sa vredmi), hemoroidy a najzávažnejšie kolorektálny karcinóm.

Okrem dôležitej funkcie v obranyschopnosti organizmu je črevo najväčším orgánom v tele, preto jeho narušenie či ochorenie spôsobuje veľké problémy, ktoré ovplyvňujú fungovanie celého organizmu. Črevná mikroflóra obsahuje asi 1014 baktérií, čo je podstatne viac ako je buniek v celom ľudskom tele! Aby všetko fungovalo tak, ako má a imunitný systém bol dostatočne silný na boj s infekciami, je dôležité sa o tráviaci trakt a jeho osídlenie starať.

Prevenciou porúch tráviaceho traktu je jednoznačne správna strava - dostatok vlákniny z ovocia a zeleniny, celozrnné výrobky, dostatok tekutín, obmedzenie tučných, korenených a zle stráviteľných pokrmov. Roky nesprávneho stravovania vedú k usadzovaniu zvyškov potravy na stenách čreva, ktoré potom nemôže dokonale vykonávať svoju činnosť a my sa tak stretávame s rôznymi zažívacími ťažkosťami. Preto je vhodné vykonať dôkladnejšiu „očistu, ktorá okrem nánosov zvyškov potravín odstráni aj nežiaduce baktérie. Možností, ako vyčistiť črevo, upraviť jeho činnosť a posilniť tak imunitu, je veľmi veľa. Klystír či tzv. hydrocolonterapia, jogínske cvičenia, doplnky stravy z aloe či chlorely, očistný pôst ... Tú najprirodzenejšie metódu však predstavuje jedenie ľanových semienok či otrúb, ktoré v črevách pôsobia ako kefa.

Pre zdravé črevné prostredie sú veľmi dôležité tzv. probiotiká, živé mikroorganizmy, ktoré sú dôležitou súčasťou ľudského organizmu. V tráviacom trakte ich je viac než 500 druhov a ich úlohou je predovšetkým brániť premnoženiu škodlivých baktérií. Odbúravajú nebezpečné látky vznikajúce pri zlom trávení, zlepšujú vstrebávanie niektorých dôležitých vitamínov (vit. K) a minerálov (vápnik, horčík) a podieľajú sa tak na obranyschopnosti organizmu. Ich pomocníkom sú tzv. probiotiká, nestráviteľná vláknina, ktorá pôsobí proti zápche a napomáha tak rýchlemu vylúčeniu nežiaducich odpadových látok, čím sa tiež podieľajú na imunite.


Poradňa gastroenterológia

Uskutočnené štúdie - Gastroenterológia

Ostatné uskutočnené štúdie